Vidáné Csendes Cecília viseletkészítő

„Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által” (Szajbély Mihály)

Önmagában is értékőrző és -teremtő szakma elismert kaposvári képviselője Vidáné Csendes Cecília. Az aktív, közel húsz éves néptáncos múltra visszatekintő alkotóból a szükség nevelt viseletkészítőt. Huszonöt éve varrja, kutatja a Kárpát-medence tájegységeinek viseleteit.

1995-ben a Somogy Táncegyüttesnek készített öltözetet először. Már akkor is alig volt olyan varrónő, aki értett volna ehhez, hiszen máshogy kell megalkotni a népviseletet, mint egy utcai ruhát. Cili eredeti szakmája női szabó. Kihívás volt a modern ruhák után egy néha 100 éves gúnya elkészítése a mostani anyagokból úgy, hogy tökéletes legyen. Komoly előkészület kell egy viselet rekonstrukciójához. Elnyűtt eredeti ingeket, blúzokat szedett szét, azok mintájára készültek az első ruházatok…

 

Az évek során folyamatosan fejlesztette tudását. Múzeumi anyagok, régi fotók, felvételek alapján indul a tervezés folyamata és bizony nem ritka, hogy 1-2 hónap is eltelik, mire a táncos magára öltheti az autentikus viseletet. Nagy kihívást jelent az is, hogy a kereskedelemben már nem, vagy csak nehezen fellelhetőek azok az anyagok, vásznak, brokát selymek, vagy éppen a gombok, amik a korabeli ruhák alapanyagai voltak.

 

A varrónőből a hagyomány tisztelete és a kitartás nevelt viseletkészítőt. A „muszáj”-ból így lett szerelem, hivatás.

Ruháival évente több alkalommal is megméretteti magát országos zsűri előtt. Egyik legnagyobb szakmai eredménynek a Műcsarnokban rendezett 2018-as KÉZMŰREMEK kiállításra való felkérést tartja. Célja, hogy népi iparművész legyen.

Email: vidacili@gmail.com

Tel : +36-30/3358072