Ambrus Edit üvegfestő

„Amit művelek, a tiszta, hűs üveg és a terülő festék randevúja. Én csak a fantáziámat és a kialakított technikámat kölcsönzöm hozzá.” (Ambrus Edit)

A kaposvári alkotóban együtt él békés harmóniában a tudós és a művész. Ambrus Editet  gyermekkora óta vonzotta a festészet, a grafikai megoldások  sokszínűsége. Ez a vonzódás végül a muzeológia felé irányította érdeklődését.  Több éven át a Rippl-Rónai Múzeum régészeti rajzolójaként dolgozott, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézet kutatásainak feldolgozásában is komoly szerepe volt. Nívós kiadványok, kutatási anyagok szerkesztői kérték fel tudományos munkák illusztrációinak elkészítésére.

A kaposvári és a zalaegerszegi múzeumban eltöltött évtizedek szellemisége átragyogja alkotásait. Egy évtizede indult el az üvegfestés varázslatos útján.  Saját elmondása szerint számára az alkotás folyamata a legszebb. Kísérletezések és véletlenek adta lehetőségeknek köszönhetően mára egyedivé vált stílusa. Főleg üveglapra, egyéni technikával készíti képeit. Gyanta alapú üvegfestéket és akrilfestéket kombinálva, fényes és matt, áttetsző és telített felületek kerülnek kialakításra, amelyeken a gazdag színskála és a szépen érvényesülő fény-árnyék játék nagy szerepet kap. Képei általában figurálisak, alakjai legtöbbször a képzelet szülte világ kontúrok közé zártságából, vagy éppen a festék spontán egymásba folyásából születnek. Szürrealista, néha groteszk, vagy éppen meseszerű megjelenítés egyaránt felismerhető műveiben. Ősi motívumok, a régészeti múlt öröksége is újjászületik az üveg felületen.

Pápai Fruzsina Menta művészettörténész szerint „Ambrus Edit üvegképei minden korosztályhoz szólnak, a sokszínű alkotásokon mindenki megtalálhatja a számára fontos témákat, vagy a neki kedves különleges színárnyalatokat. A kompozíciókban megbúvó történelmi motívumok megidézhetik számunkra az elmúlt korok művészeti gondolkodását, amely máig kiapaszthatatlan ihletforrása lehet minden alkotónak.”

Számos önálló kiállításon csodálhatták már meg az alkotó műveit Somogy és Zala megyében, valamint Budapesten is. Tervei között szerepel egy tematikus kiállítási anyag elkészítése, mely régészeti és képzőművészeti tevékenységének esszenciája. Tudását, technikáját folyamatosan fejleszti, rendszeresen részt vesz alkotótáborokban és a Modul Art Academy által szervezett festőkurzusokon. Az alkotó számára fontos a befogadó, néző visszajelzése is, így szívesen mutatja meg „portékáit” kézműves vásárokon is.

Elérhetőségek :

Weblap: www.cirkalom.hu

Email: ambrusedit05@gmail.com

Tel: +36-30/4937487