Szalinay Zita, kézműves

„Felemelő dolog, azt hiszem, amikor alkotás közben, gyomorból feltör az érzés/gondolat: Imádom a munkámat! Köszönöm!” (Szalinay Zita)

A kaposvári alkotó mosolyvarázsló. Derű, báj és szeretet ölt textil testet figuráiban

Kislánykora egyik kedvenc elfoglaltsága volt a rajzolás. Mindenre és bármikor. Aztán felfedezte a textilanyagok birodalmát és a varrótű varázspálcává vált a kezében.

 

A ’80-as évek derekán volt egy rövid időszak, amikor „habkerámia ajándéktárgy és rongybaba készítőként” mérettette meg magát. (A habkerámia manapság süthető gyurmaként ismeretes.) Pár év és a rongybabák rövid időre polcokról, kosárból kikandikálva figyelték alkotójukat, aki ekkor már gyermekei babaillatába burkolódzva élte meg a boldogságot.

Gyermekei cseperedésével a folyamatos alkotni vágyás is új erőre kapott. A közös rajzolgatás, festegetés, gyurmázás került előtérbe, a csendesebb estéken pedig a nekik készített játékok öltöttek formát. A 2000-es évek elején Zita kreativitása újabb produktumok születését eredményezte. Ekkoriban kezdett foglalkozni fa dekorációs táblák készítésével. A fa táblákat kezdetben ünnepekre, lakásdekorációnak szánta. Sok próbálkozás, kísérletezés, tervezés és az alkotó határokat nem ismerő fantáziája eredményeként ma már sok-sok család otthonának megbecsült dísze a jellegzetes, egyedi, „zita-műhelyes” családi tábla.

A macik és egyéb állatkák, valamint a textilbabák is „zitásak”. A szív alakú babaarcokból csoda-látó szemek tekintenek bizalommal a világra, a puha babatestek karjai ölelést kínálnak és kérnek… A mackók között sincs két egyforma. Pisze orral, pocakosan vagy nyurgán ajánlják fel barátságukat leendő gazdájuknak, kajla füleikbe elsuttogott titkokat pedig csibészes vonalú szájuk örökre megőrzi. A textilfigurákban tömőanyagként gyakori kellék a lágyan illatozó levendula.

A mosolyvarázsló alkotó folyamatosan keresi a megújulás, az újítás lehetőségeit. Tanul, kísérletez, technikai tudásának tökéletesítésére törekszik. Ami örök minden általa készített tárgyban, az a derű és igényesség, ami Szalinay Zita személyiségéből fakad.

Keressék portékáit kézműves vásárokon!

Elérhetőségek:

Email: szazita.szalinay@gmail.com

facebook.com/zitamuhelye/

Tel: +36-70/7746957