Beszámoló 2019-20

Az Együd Árpád Kulturális Központ rendszeres táncházak tartására támogatásként 1.000.000,-Ft pénzösszeget nyert a Csoóri Sándor Alap 2019. évi pályázatából. A havi rendszerességgel tervezett pályázati program megvalósításában részt vett az Együd Árpád Kulturális Központ, a Somogy Táncegyüttes, az Együd Árpád Művészeti Iskola és a Somogy Zenekar. Az előzetesen tíz alkalomra tervezett táncházakat a járványügyi helyzet végett 2020 novemberében tudtuk befejezni. A több mint két évtizede működő TiTi Táncház, a pályázati támogatásnak, a pályázó intézmény és a megvalósításban résztvevő szerepvállalóknak köszönhetően, ismét sikeresen és eredményesen zárult.

A táncházak 2019 októberétől havi rendszerességgel 2020. márciusig, majd a pandémiás helyzet miatt 2020 szeptemberétől novemberig zajlottak.

Költség megoszlás szempontjából az Együd Árpád Kulturális Központ pályázati pénzből fizette az előadók tiszteletdíját, önerőből biztosította a szervezéssel és a rendezvények lebonyolításával kapcsolatos szakembereket (művelődésszervező, hangtechnikus, technikai személyzet), továbbá a hangtechnikát és egyéb installációkat. A Somogy Táncegyüttes rendelkezésre bocsájtotta a táncházakhoz szükséges szakmai anyagot (férfi és női néptánc viseleteket, szakmai gyűjtések felvételeit, szakkönyveket, hanghordozó anyagokat, egyéb néptáncos kellékeket), a foglalkozások levezetéséhez szakembereket. Bemutatókat tartott az egyes tájegységek néptánc stílusaiból.

A rendezvényeken alkalmanként 120-150 fő vett részt. A láthatóan nagyszámú és összetett életkorú – tánctudású résztvevők közös szórakozását szolgálta a táncház sorozat, mely városunkban immár hagyománnyá vált, s amely hagyományt szeretnénk a jövőben is fenntartani.

 

Pályázati támogatás legfontosabb eredményei:

 

  • a támogatás kapcsán biztosított volt a TiTi Táncház folyamata,
  • a hagyományos népi kultúra iránt érdeklődők számára nyitott szórakozási formát biztosított,
  • Kaposvár város kulturális palettája továbbra is változatos, sokrétű és színes maradhatott,
  • évről-évre egyre több Kárpát-medencei tájegységgel ismerkedhetnek meg a résztvevők,
  • fejlődik Kaposvár és környéke lakosainak néptánc, – népzene tudása, ízlése,
  • online felületeinken a havi rendszerességgel megjelenő kulturális híreink, több ezer emberhez jutottak el,
  • a pályázati projekt keretében megrendezett táncházak közösségformáló erejének köszönhetően, erős kapcsolatrendszerek és összetartó közösség alakulhatott ki,
  • a pályázó intézmény és a közreműködő szakemberek elérték hagyományápoló, értékmentő és értékteremtő céljaikat.

 

A pályázatban tervezetthez képest a pályázati projekt szakmai tartalma nem módosult. Az előzetesen megtervezett programsorozatot terveinknek megfelelően lebonyolítottuk.

 

Az Együd Árpád Kulturális Központ megköszönni a Csoóri Sándor Alap segítségét, mellyel lehetővé tette Kaposváron, a hagyományőrző és közösségformáló tevékenységünk folytonosságát.