10. Groteszk Triennálé

A Kapos ART Képző-és Iparművészeti Egyesület 10. alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Groteszk Képző-és Iparművészeti Pályázatot.

Az 1991-ben indult Országos Groteszk Pályázat 1996-ban bővült nemzetközivé. Ez a kiállítás már az újonnan kialakított Vaszary Képtárban (Városi Képtár) került megrendezésre. 1999-ben több helyen is bemutatkozott a IV. Groteszk Triennálé anyaga (Győr, Szombathely). 2002-ben a pályázat címe „Félkész katasztrófák” volt, mely bemutatásra került Budapesten is, az Újpest Galériában. A kiállításról riport készült és az „Itt-tartunk” c. tv-műsorban volt látható. A rendezvény kurátora kezdettől Szuromi György (1942-2014) művészeti író volt. 2005-ben „Vigyázz az élet halált okoz” címmel került meghirdetésre a pályázat. A 7. Groteszk Triennálé mottója a következő volt: ”Miért csak hátrafelé, előre meg fölfelé figyelgetünk, Holott: nem árt szétnézni olykor-olykor magunk alatt, Hátha mi tartózkodunk ott egész alant.” (Iszlai Zoltán versrészlet). 2012 a 8. Országos Groteszk Triennálé éve volt. Mottó:”…fogalmunk se volt róla, és megszületett a HALANDZSA, a világ legtisztább nyelve, mely csak szavakat ismer, s a beszélő vagy hallgató tetszésére bízza, mit gondoljon, mit értsen a szó mögött…”(Karinthy Frigyes: Kire hasonlít Pistike/Mint vélgaban)

A találó címek gazdag pályázati anyagot „hoztak”, találó művek kerültek bemutatásra.

1991-ben a Somogy Megyei Művelődési Központ – megszűnéséig – „Dorottya” díjat adományozott (Bors István szobrászművész alkotása) a pályázat szellemiségét legjobban tükröző alkotás készítőjének.

1996-ban a Kapos ART Képző-és Iparművészeti Egyesület létrehozott egy kortárs Nemzetközi Groteszk Gyűjteményt a résztvevő művészek felajánlásaiból, amelyből 2002-ben az Újpest Galériában, 2005-ben a Szoboszlói Galériában (Hajdúszoboszló), 2006-ban a Csikász Galériában (Veszprém), 2007-ben a Városi Könyvtár és Közösségi Ház Galériájában, Szigetszentmiklóson, 2014-ben a Kapos ART Kortárs Galériában, 2016-ban Dunaszerdahelyen (Szlovákiában) a Kortárs Magyar Galériában mutattak be válogatást.

A Groteszk Kaposvár leglátogatottabb kiállításai közé tartozik. A résztvevők nagy száma miatt az egész országból, sőt külföldről is érkeznek érdeklődők. A kiállítás felvonultatja a klasszikus és a legújabb műfajokat egyaránt. A művek közt találunk festményeket, egyedi és sokszorosító grafikai alkotásokat, fotót, digitális printet, szobrokat, objekteket, művész-zászlókat stb. Szemadám György úgy fogalmazott: „ennél aktuálisabb kiállítás ma Magyarországon nem létezik. Maga a mai magyar valóság….”

Míg a 9. Groteszk Triennáléra 190 művész 372 alkotása, addig a 10.-re 268 művész 460 alkotása érkezett be. A szakmai zsűri válogatása után a 10. Groteszk Triennálén 146 művész 236 alkotását láthatják. A kiállítást Vörös András festőművész rendezte.

A hazai és határon túli kortárs irodalomhoz való szorosabb kapcsolódást jelzik a groteszk irodalmi művek is, amelyek a katalógusban olvashatók.

dátum

2018. május 24. - 2018. augusztus 04.

helyszín

Vaszary Képtár
kategória