Török Emőke babakészítő, nemzetközi babatanár

Török Emőke babakészítő, nemzetközi babatanár

„A textil, ez a puhafogású, lágy anyag melegséget áraszt, védettséget sugall és a belőle készített baba szeretetet ébreszt az emberekben…” (Török Emőke)

 

Emőke már kislány korában is szívesen kézimunkázott. A kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola tanáraként kezdett komolyabban foglalkozni a textilbaba és egyéb figurák készítésével. Számos hazai önálló kiállítása volt, több pályázaton is kiemelkedő eredménnyel szerepelt. A Global Doll Society (GDS – Babavilágszövetség) tagjaként rendszeres résztvevője a babakészítő világbajnokságnak. Munkássága elismeréseként nemzetközi babakészítő tanári oklevelet kapott 2000-ben.

Török Emöke babakészítő Kaposvár
fotó: Németh András Péter

A természetes alapanyagokból készült játszóbabákon kívül állatfigurákat és igényes kivitelezésű művészbabákat is készít. Tudását szívesen osztja meg saját alapítású, akkreditált rongybaba készítő tanfolyamokon gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt. Aktív résztvevője Kaposvár kulturális és a művészeti életének, gyakran képviseli városát, tágabban Somogy megyét külföldi kiállításokon, testvérvárosi rendezvényeken.

 

2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri alkotói támogatását nyerte el a „Mi családunk” című, több tablóból álló rongybabacsalád elkészítésére. Tanári és művészi munkássága elismeréseként 2019-ben a Kaposvár Szolgálatáért kitüntetésben részesült. Alelnöke a Somogy megyei Népművészeti Egyesületnek.

A rongybabakészítés és a kézműves tevékenység mellett évek óta vizsgaelnöki feladatokat lát el a bábkészítő és textilműves szakmában.

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek:

Weblap: www.torokemoke.hu

Email: baba.emoke@gmail.com

Tel: +36-30/2980310