Csapó Angéla szövő, Népművészet Ifjú Mestere, Népi iparművész

„A kreativitás, a szépérzék vagy az arányérzék adottság; fejleszthető, formálható.

Mindenki rendelkezik velük, segíteni vagy éppen hagyni kell, hogy felszínre törhessen.”

A szőttes kultúra már igen fiatalon rabul ejtette Csapó Angélát, 1988 óta pedig élete részévé vált a szövés. Az alapokat édesanyjától, Csapó Sándornétól kapta. Az ő hite, kitartása, elkötelezettsége a mai napig követendő példa számára. Mesterei, tanárai közé sorolja többek között Bakay Erzsébet iparművészt, Borbély Jolán etnográfust, Dr. Papp Lászlónét, a Népművészet Mesterét és Galánfiné Schmidt Teréz iparművészt, a Népművészet Mesterét.

Nyitott, érdeklődő, kísérletező alkotó, aki a magyar szőttes hagyományok tisztelete, ápolása, továbbéltetése mellett fontosnak tartja más kultúrák motívumvilágának megismerését, technikai tudásuk elsajátítását. Hite szerint „ …így tudjuk saját kincseinket is jobban értékelni, megőrizni. Csak úgy képes tovább élni szőttes kultúránk, ha alkalmazkodik; a ma emberének és világának is meg tud felelni, képes beilleszkedni, helyet találni. Nem elég a kreativitás, az egyéni új ötlet, lényeges, hogy tisztelettel és felelősséggel bánjunk értékeinkkel.”

A rongy, a gyapjú és a pamut mellett kedvenc alapanyagai közé tartozik a len és a kender. Lakástextilek és különféle tároló eszközök mellett szívesen készít viselhető darabokat, és azok kiegészítőit is.

 

1992 óta munkáival rendszeresen részt vesz szakmai fórumokon, országos pályázatokon, kiállításokon. Új termékeit a NIT zsűri évente minősíti. A klasszikus értelemben vett hagyományokon alapuló szőttesei tervezése és elkészítése során az anyaggyűjtést, minél több variáció megismerését, a tárgyelemzést, a jellegzetességek kiemelését, a specialitások felismerését elengedhetetlen előkészítő munkának tartja. Az átdolgozott, újrafogalmazott szőttesei tükrözik az alkotó tiszteletét az eredet, a gyökerek iránt. „Ha már időt, energiát, figyelmet szánunk a szövésre, akkor törekedjünk a tökéletesre, legyünk igényesek munkánkban, hiszen minden minket minősít, ami kikerül a kezünkből. Nem baj, ha elsőre nem sikerül, újra és újra próbálkozzunk!” (Cs.A.)

1996 óta szakkörök, játszóházak, alkotótáborok, kézműves foglalkozások, rendhagyó tanórák, mesterségbemutatók által a szövés oktatása is része lett mindennapjainak, melyet az ország számos pontján végez. A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként a szövők összefogásában, szakmai előadások, kirándulások, közösségi programok szervezésében is aktívan részt vesz, a kaposvári Motolla Szövőműhely vezetője.

Tevékenységét számtalan rangos díjjal is elismerték. A legkiemelkedőbbek közül néhány:
1998. Népművészet Ifjú Mestere

  1. Népi Iparművész
  2. Király Zsiga díj

Elérhetőségek:

Weblap: www.csapoangela.hu

Email: csapoangela@gmail.com

Tel: +36-20/5344697