Csikvárné Somogyi Teréz kézműves, fazekas

Munkám gyümölcse, ha termékeim mosolygásra késztetik a szemlélőiket” (Csikvárné Somogyi Teréz)

 

A somogyacsai születésű Terka asszony keze nyomán megszülető portékákban a népi mesterségek és hagyományok kelnek életre. A falusi élet örömeit, viseleteit, szokásait életszerűen jeleníti meg 8-15 centiméteres agyagfiguráival.

Kézügyessége családi örökség. Felmenői között találhatóak takácsmesterek, de messze földön híres mintarajzoló „íróasszony” is. Kézműves adottságait ifjú korában a Karádról származó szomszédasszony, „Pici Rozi” fejlesztette képességgé. Művészeti munkájának kialakulásában a dunántúli fazekas stílusok játszottak nagy szerepet. A későbbiekben, egyéni formavilágának megteremtésében immár saját családjának, férjének és gyermekeinek, a népi kultúra, a hagyományok elkötelezett ápolóinak hatása is megjelent.

A paraszti világ életképeinek, a dolgos falusi élet pillanatainak, a szakrális és hagyományos ünnepeknek az ábrázolásával Somogyország múltjának egy-egy szelete rögzül agyagba.  Az apró, részletekben gazdag figurák varázslatos módon szinte embernagyságú alakká nőnek, megelevenedve csaknem megmozdulnak, táncolnak, zenélnek, mézeskalácsot, agyagkorsót, hímestojást, kanásztülköt díszítenek.

Terka asszony bájos figurái mosolyt szülnek, békességet, szeretetet, csibészes humort varázsolnak a nézelődő lelkébe. Személyiségéből adódóan a humoros túlzást a legjellemzőbb emberi, állati karaktervonások karikatúra jellegű kiemelésével ábrázolja. Nincs két egyforma figura. A kézzel díszített, festett arcok, mozdulatok önálló karakterrel ruházzák fel az agyagba álmodott testeket.

A kis agyagfigurák között szép számban találhatóak olyanok is, amelyeket használatra szán az alkotó: sótartó nyílását rejti a népviseletes asszony kontya, némelyek péntölyébe fakanalat, íróeszközt, virágot lehet tűzni, a fejen tartott kosárba pedig gyertyát tenni.

Zsűrizett munkái értékes díjakat nyertek megyei és országos pályázatokon.

Kéz és szív, tehetség és szeretet termékei ezek, melyek megtalálhatók a világ számos országában a szenvedélyes gyűjtőknél.

Elérhetőségek:

E-mail: zsufni@gmail.com

Tel: 82/821-119