Falusiné Terjék Éva fazekas, népi iparművész

„Fontosnak érzem továbbadni az agyag és a kerámia szeretetét.” (Falusiné Terjék Éva)

Terjék Évát már kisgyermek korában elvarázsolta a művészet. Bárdudvarnoki leányként messziről csodálta Goszthonyi Mária munkásságát, és a nagynénje konyhaszekrényén sorakozó régiségek, tálak, kancsók, egyéb edények mintavilága is elragadta fantáziáját. Középiskolába kerülve tudásra éhesen, annak továbbadására elkötelezetten a pedagógus pálya lebegett szemei előtt. Élete mégis úgy alakult, hogy tehetsége, szorgalma, két keze munkája teremtette meg a jövőjét. Aquinói Szent Tamás mondta: „Aki kézzel dolgozik, az kézműves, aki kézzel és ésszel, az mester, aki kézzel, ésszel és szívvel, az művész.” Falusiné Terjék Éva a habán kerámia művésze.

1978-ban végzett Kaposváron kerámiakészítőként. Ezt követően kezdett dolgozni a kaposvári Fazekas Szövetkezetben Tamás László (Népművészet Mestere) keze alatt díszítőként. A szövetkezet megszűnését követően is még fennmaradt a munkakapcsolat Laci bácsival, akit tanárának, mesterének tart a mai napig is. A Fazekas Szövetkezet még valamit adott Évának, ami meghatározó és örökké élő érték lett életében. Itt ismerte meg Falusi Bélát, későbbi férjét, alkotótársát. A Falusi-Terjék név fogalommá vált. Egymást erősítve, a tudást újra és újra gyakorlattá, agyagba öltöztetett művészetté emelték ők.  Szépséges habán motívumkincset gyűjtöttek, hogy újraálmodott formákon mutassák meg a nagyvilágnak, mire képes egy keramikus házaspár. 1980-tól saját, közös műhelyükben folytatták a munkát, továbbra is nyitottan a tanulásra, kísérletezésre. Elsősorban habán kerámiát készítettek, de szívesen próbáltak ki más technológiát is. Számos szakmai díj, országos elismerés jelzi ezt az időszakot, melynek egyik kiemelkedő pontja az 1991-es év, mikor Éva, munkája elismeréseként Népi Iparművész címet kapott.

1993-ban a kézműves alkotópár Kaposszerdahelyre költözött, ami Éva szavaival a „béke szigete” lett számukra. A ház alagsorában kialakított műhelyben ma is ott van az a fazekaskorong, amit Éva édesapja készített. Ez a műhely a művészházaspár lelkének minden rezdülését őrzi a mai napig. Falusi Béla 2008-ban bekövetkezett váratlan halála után ezt az örökséget, az évtizedek alatt elsajátított tudást, a fazekasság agyagban lélegző szépségét Éva már egyedül viszi tovább… És tanít! Szakkört vezet, mesterségbemutatókat tart. Számos önálló kiállítást jegyez, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja. Szívesen tesz eleget kiállításra való felkéréseknek.

Elérhetőségek:

Email: terjekeva@gmail.com

Tel: +36-20/4275477