Béndek Tamás fajáték készítő, Népi Iparművész

„Mindig az ötlet a legnehezebb.” (Béndek Tamás)

Az alkotó így vall magáról: „Kézműves technikákkal készítem fajátékaimat. Nagy hatással voltak rám David Wakefield munkái, amelyekből kiindulva alkottam meg saját stílusirányzatomat. Jellemzően hazánk élővilágába tartozó házi és vadon élő állatokat, illetve mesebeli lényeket formázok meg. Munkáim között találhatók játszótéri eszközök és építőjátékok is. A nemes anyagokat részesítem előnyben, cseresznye, dió stb. fákból készítem alkotásaim. Játékaim jellemzően kerekeken mozognak, használójuk kezében megelevenednek. Népi iparművészeti és iparművészeti zsűrizettek alkotásaim.”

 

A kaposvári alkotó varázslatos lelke fában újjászületett játékokban ölt testet. Izgő-mozgó, kerekeken guruló fajátékai minden korosztály számára mosolyforrást jelentenek. Aprólékos, mérnöki precizitással készített figurái az esztétikai élményen túl a dinamizmust is magukban hordozzák. Az arányok, a működési elv és a stabilitás kiszámolása, a precíz tervezés és kivitelezés bonyolult feladat. Folyamatosan kísérletezik, fejleszti technikai tudását. Nincs két egyforma alkotás. Bár a forma mutat némi egyezőséget, a figurák az anyag mintázata és a sajátságos mechanikai megoldás miatt mégis egyediek.

Béndek Tamás több díj és elismerés birtokosa. 2009-től Népi Iparművész, 2016-ban pedig a szakmai bizottságok és a népművészeti egyesületek döntése alapján az Év Mestere címet kapta meg.

Tudását, széleskörű ismereteit a játékok szabványkövetelményeinek területén az Európai Uniós előírásoknak nem megfelelő játszótéri eszközök átalakításánál is hasznosítja. Kiállítások, tárgyalkotó pályázatok sikeres résztvevője. Népi játszóház vezetőként élményt adó bemutatókat, előadásokat tart. Fajátékai kedvelt marketing ajándékok mind a hazai, mind a külföldi cégek körében.

Elérhetőségek:

Weblap: www.tomcsifajatek.hu

Email: tomcsifajatek@freemail.hu

Tel: +36-20/4252450

(Képeket készítette Koncsek Barna)