Husi Gyula népzenész, népi hangszerkészítő

„Igyekszem minél távolabb a múltba nézni és úgy haladni a jövő felé” (Husi Gyula)

Törökszentmiklós szülötte 18 évesen került Kaposvárra. Az ifjú alföldi legényt sok minden érdekelte. Fényképész akart lenni, s lett belőle generációknak példát mutató mester, a hagyományok őre és tovább örökítője. Kötődését a népi kultúrához dédnagymamája nádfedeles vályogházában szívta magába. Sok időt töltött ott, hallgatva a régi történeteket, megtanulva a tiszteletet minden élőlény és a régmúlt emlékét őrző tárgyak, eszközök iránt.

A népzene gimnazista korában érintette meg a Led Zeppelin és Deep Purple zenéjéért rajongó kamaszt. Egy barátjánál hallotta 1976-ban a Sebő együttes saját népzenei gyűjtésének lemezfelvételét és azonnal beszippantotta annak ízes, színes világa. Autodidakta módon képezte magát. Először egy fém furulya szelídült meg kitartó próbálkozásainak köszönhetően, majd egy kölcsön kapott citera lett tanítója és indította el azon az úton, amit magának választott. Mestereinek tekinti azokat az egyszerű embereket, akik egy tányér leves mellett beszélték el történetüket, ünnepeiket és szokásaikat. Kitartóan járta a tanyavilágot mesék, szokások után kutatva. Jónéhány, szinte feledésbe merült, vagy kizárólag csak parasztok kezén előforduló hangszer is így került látókörébe, mint pl. a tekerőlant, vagy más néven nyenyere, koboz, az ütőgardon, a töröksíp, vagy a háromhúrú brácsa, a doromb, a duda, és a legnagyobb szerelem, a citera….

1978-ban került Kaposvárra. Gyűjtő munkáját itt is folytatta, ám a dunántúli emberek nehezen nyíltak meg előtte. Hite és elszántsága azonban kitartott. Citera szakkört szervezett az 503-as Szakmunkásképzőben, aktív részt vállalt az első Duda iskola (1979) létrehozásában, melynek azóta is meghatározó résztvevője. 1980-tól a Somogy Táncegyüttes kísérő zenésze, a Somogy Zenekar tagja. Végig tanította a megyét. Számtalan somogyi település apraja-nagyja jól ismeri Husi Gyula nevét. Népdalkörök munkáját segítette, hangszeresek cseperedtek fel értő irányítása mellett. Ő maga is folyamatosan tanult, 2004-ben a Nyíregyházi Főiskolán ének-zene, népzene tanári diplomát szerzett. Aktív zenészként a Somogy zenekar, Juhos együttes, Kiskondás együttes sokoldalú és meghatározó tagja.

Kitartó munkával és nagy elkötelezettséggel újra közkinccsé tette a már-már feledésbe merült „néprádiót”, neki köszönhetően a citera visszakapta Somogyban méltó helyét a népi hangszerek között. Tanítványai sikeresen szerepelnek népzenei versenyeken, műsorokban. És tanítvány van bőven! Főleg nekik készíti a hangszereket, melyek kísérletező kedvének köszönhetően egyediek. A mai napig keresi, gyógyítja a régi hangszereket és alkot újakat akár egy régi teknőből is.

Munkásságát számtalan díjjal elismerték, melyek közül a legfrissebb (2020. január) a KÓTA Tanári Díja.

Husi Gyula népzenész, tanár, hangszerkészítő, de mindezek fölött Ember, aki értőn figyel környezetére, keresi és megleli elmúlt idők szellemi és tárgyiasult értékeit. Emlékek gyűjtője, miket jó érzékkel és hitelesen ad át a felnövekvő nemzedéknek további gondozásra

Elérhetőségek:

Email: husigy@gmail.com

Tel: +36-30/5488957